вівторок, 13 квітня 2010 р.

Прес-тур для регіональних журналістів: Візит Єврокомісара Штефана Фюле до Києва (22-23 квітня)


Представництво Європейського Союзу в Україні

та Міжнародна громадська організаціяІнтерньюз-Україна

запрошують українських регіональних журналістів відвідати події для преси, присвячені візиту


Європейського Комісара у справах розширення ЄС та Європейської політики сусідства

Штефана Фюле


Візит відбудеться 22-23 квітня 2010 року (четвер-п´ятниця)

У рамках візиту Фюле планує зустрітися із Президентом України Віктором Януковичем, Прем’єр-Міністром України Миколою Азаровим, Міністром закордонних справ України Костянтином Грищенком, Головою Верховної Ради України Володимиром Литвиним та головами парламентських комітетів Верховної Ради України, а також з представниками української опозиції і українських неурядових організацій. Після більшості з цих зустрічей заплановані виходи до преси.

У рамках візиту обговорюватимуться питання переговорів щодо Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, зокрема щодо розділу про створення глибокої та всебічної зони вільної торгівлі. Сторони також торкнуться візових питань, реалізації Східного партнерства, технічної допомоги Україні з боку Європейського Союзу тощо.

Комісар також виступить із лекцією у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка.

Представництво Європейського Союзу разом із МГО Інтерньюз-Україна організовуватиме приїзд 10-х українських регіональних журналістів до Києва для участі у подіях для преси, організованих у зв´язку з візитом Комісара.

Організатори покриють витрати, пов’язані із проїздом, харчуванням та проживанням (1 доба у готелі) учасників.

До участі у візиті запрошуються українські регіональні журналісти, що спеціалізується на висвітленні відносин Україна-ЄС та міжнародної тематики.

Для участі у візиті просимо заповнити не пізніше 16 квітня (п’ятниця), 13.00, онлайн-анкету учасника, яку Ви знайдете нижче.

Звертаємо Вашу увагу, що кількість учасників візиту обмежена. Якщо кількість заявників перевищить кількість доступних місць, відбір відбуватиметься за такими критеріями: а) відповідність спеціалізації журналіста/видання тематиці візиту; б) представлення якнайбільшої кількості областей України; в) наявність у доробку журналіста матеріалів про відносини Україна-ЄС.

Результати відбору буде повідомлено не пізніше понеділка, 19 квітня, 15.00

Довідка. Штефан Фюле (Štefan Füle) є членом нової Європейської Комісії (виконавчої та частково законодавчої наддержавної інституції ЄС), склад якої Європейський Парламент остаточно схвалив у лютому 2010 року.

Штефан Фюле опікується питаннями розширення ЄС та Європейської політики сусідства, до якої входить і Україна.

Після того, як 1 грудня 2009 року набув чинності новий Лісабонський договір ЄС (тобто базовий документ, який визначає основні принципи роботи Євросоюзу) ЄС отримав більш уніфіковану та послідовну зовнішню політику. Європейська Комісія та Представництва Європейського Союзу в країнах з-поза меж ЄС отримали більш чіткі координувальні та спрямувальні функції, що виводить їхню роль у зовнішній політиці ЄС на принципово новий рівень.

«Шефом» зовнішньої політики Союзу є нині Високий представник ЄС із зовнішніх справ та безпекової політики, баронеса Кетрін Ештон. У новій структурі ЄС позиція Високого представника перебуває одночасно і в структурі Ради ЄС (міждержавної інституції Євросоюзу) та Європейської Комісії (наддержавної інституції), що дозволяє зробити голоси держав-членів ЄС та Європейської Комісії більш узгодженими між собою.

Штефан Фюле працює під керівництвом Високого представника Кетрін Ештон, яка є одночасно Віце-президентом Єврокомісії.

У 2009-2010 роках Фюле працював в уряді Чехії, на посаді Віце-Прем’єр-Міністра з європейських справ.







Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.